Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται διαδικτυακά στον ιστότοπο: http://goo.gl/p5nRfo

(καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014)

Λήψη Συνημμένου

Θέμα: «Πρόσκληση σε βιωματικό εργαστήριο του ΚΠΕ Αρχανών για την βιοποικιλότητα με τίτλο: “Ανακαλύπτοντας την υδρόβια ζωή στην περιοχής μας»

Σας κοινοποιούμε συνημμένα επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο που διοργανώνει το ΚΠΕ Αρχανών σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε 12 εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου. Είναι διάρκειας 5 ωρών συνολικά (θεωρητικό και πρακτικό μέρος) και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 από τις 9:00-14:00 στο πεδίο (περιοχή Αστρακοί) και στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αρχανών.

Δικαίωμα υποβολής Ψηφιακής Αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων Α΄/θμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Αν δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθεί όλος ο αριθμός των αιτήσεων, θα επιλεγεί ένας εκπαιδευτικός ως εκπρόσωπος από κάθε σχολική μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα προηγηθούν όσοι εκπαιδευτικοί υλοποιούν κατά το τρέχον σχολικό έτος, προγράμματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα και το νερό, καθώς και όσοι έχουν γενικά επιμόρφωση και εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Για κάθε επιμέρους περίπτωση τηρείται σειρά προτεραιότητας, βάσει χρονικής στιγμής που έχει υποβληθεί διαδικτυακά η αίτηση


Στόχος του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευτικοί με βιωματικό τρόπο να γνωρίσουν να ανακαλύψουν και να προσεγγίσουν συστηματικά τους ζωντανούς οργανισμούς που υπάρχουν στο νερό. Παράλληλα θα συμβάλλουν και στη διάχυση των αποτελεσμάτων στους μαθητές. Η μελέτη των υδρόβιων ασπόνδυλων είναι ένας τρόπος να ερευνηθεί το υδάτινο περιβάλλον, να αναγνωριστούν οι διαφορετικές ομάδες ζώων, και να προσεγγιστούν οι έννοιες «βιοποικιλότητα» και «τροφική αλυσίδα» έτσι ώστε να κατανοηθεί ο ρόλος των ειδών στο οικοσύστημα.

Ο χώρος της εργασίας στο πεδίο είναι σε μικρή λίμνη που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Αστρακιανού φαραγγιού ακριβώς κάτω από το Νεραϊδόσπηλιο.

Η προσέγγιση της θέσης θα γίνει περιπατητικά (300μ χωματόδρομος και 200μ μονοπάτι) και παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν άνετα παπούτσια και ρούχα.

Πρόγραμμα εργαστηρίου Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015:

  • 9:00-9:15 Άφιξη συμμετεχόντων στο ΚΠΕ Αρχανών
  • 9:15-9:30 Παιδαγωγική ομάδα Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Σφακιανάκη Μαρία, Χατζάκης Στέργιος, Δερμιτζάκη Ειρήνη, Μαρτιμιανάκη Άννα, Μαυρογενίδου Θένα, Φανιουδάκη Έλενα, «Δραστηριότητες του ΚΠΕ Αρχανών-Παιχνίδια γνωριμίας»
  • 9:30-9:45 Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας “Οι οργανισμοί στο νερό”
  • 9:45 αναχώρηση για το Αστρακιανό φαράγγι (χωριό Αστρακοί)
  • 10:00-13:00 Βιωματικό εργαστήριο: “Ανακαλύπτοντας την υδρόβια ζωή στην περιοχής μας” Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και η Παιδαγωγική ομάδα Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Σφακιανάκη Μαρία, Χατζάκης Στέργιος, Δερμιτζάκη Ειρήνη, Μαρτιμιανάκη Άννα, Μαυρογενίδου Θένα, Φανιουδάκη Έλενα

***Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν (απόχες, λεκάνες, μεγεθυντικούς φακούς, μικροσκόπια πεδίου, κλείδες αναγνώρισης μακροασπονδύλων, πρωτόκολλα καταγραφής παρατηρήσεων,κλπ τα οποία θα διαθέσει το Ινστιτούτο σπηλαιολογικών ερευνών Ελλάδας.

  • 13:00 Επιστροφή στις Αρχάνες
  • 13:15-14:00 Αποτελέσματα εργαστηρίου-προτάσεις

Σε περίπτωση βροχής το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με μικρή διαφοροποίηση του προγράμματος.