ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Με πρωτοβουλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ Μπελαδάκη Μανώλη, ξεκίνησε δοκιμαστικά φέτος, για πρώτη χρονιά,  το πρόγραμμα  «Πολιτιστική παρέμβαση»,  στα νηπιαγωγεία. Την  υλοποίηση  έχει αναλάβει το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στα νηπιαγωγεία που εκπονούν ένα πρόγραμμα σχετικό με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας,  τους παραδοσιακούς χορούς, τις παραδοσιακές τέχνες, την τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά γενικά και όλες τις προεκτάσεις αυτής.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συνεισφέρει σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του πολιτιστικού θέματος που κάθε νηπιαγωγείο έχει επιλέξει.  Ο Υπεύθυνος του προγράμματος θα υποστηρίξει, θα  καθοδηγήσει, θα  προτείνει νέες ιδέες, θα εμπλουτίσει το θέμα με  την παροχή υλικού και θα προτείνει λύσεις σε τυχόν δυσκολίες. Θα μεσολαβήσει για την  ύπαρξη συνεργασίας   με πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και δομές.

Την παρούσα σχολική χρονιά το τμήμα Φυσικής Αγωγής συνεργάζεται με το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου το οποίο προσφέρει  παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης ή και ότι άλλο χρειαστεί αναλόγως του προγράμματος που εκπονεί κάθε σχολείο.

Στόχος μας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Μπελαδάκης ,  είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα δημοτικά και να αποκτήσει  τη  δυναμική να ανατρέψει την ψευδή εντύπωση που δημιουργεί στα παιδιά  το διαδίκτυο : ότι η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι κάτι γρήγορο και εύκολο…

Τα πολιτιστικά προγράμματα  είναι βιωματικές, δημιουργικές   διαδικασίες που καθοδηγούν τους  μαθητές   να  προσεγγίζουν τη μάθηση μέσα από έρευνα, επισκέψεις, ομαδικότητα, δημιουργική εργασία  και αξιολόγηση συμπερασμάτων. Καλλιεργούν  στους μαθητές την  αισθητική και   αναδεικνύουν και προωθούν τα  στοιχεία του πολιτισμού που επιλέγουμε.

Μέσα από την εκπόνηση ενός πολιτιστικού προγράμματος στην εκπαίδευση , οι μαθητές αποκτούν συνείδηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, γνωρίζουν το παρελθόν και αποκτούν εφόδια για να κατακτήσουν το μέλλον…

Η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ευχαριστεί το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου  για την  παραχώρηση  υλικού και την προσφορά  εθελοντών  που βοηθούν στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Γραφείου Τύπου

 

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου