ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Χαιρετισμός του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλη Μπελαδάκη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Α. Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Καλωσορίζοντας το νέο σχολικό έτος σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο εκπαιδευτικό σας έργο που ξεκινάει από σήμερα.

Για άλλη μια φορά εκφράζω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη σε όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς για το ζήλο και την υποδειγματική ευσυνειδησία με την οποία επιτελούν το έργο τους. Ως μαχόμενος κι εγώ εκπαιδευτικός, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις άοκνες προσπάθειες και την κατάθεση ψυχής των συναδέλφων που αναλαμβάνουν πολυποίκιλες πρωτοβουλίες μάθησης, αγωγής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης σε κάθε σχολική μονάδα. Απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στους πολλούς νέους συναδέλφους που διορίστηκαν αυτή τη χρονιά, είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές, θα ήθελα να γνωρίζουν ότι το σχολείο είναι μια κυψέλη δημιουργίας και κοινωνικής αναβάθμισης που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την αμέριστη συνεισφορά όλων μας. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και να έχουν μια ομαλή και ευχάριστη ένταξη στον επαγγελματικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Δίνω σε όλες και όλους, παλιούς και νέους, την υπόσχεσή για άλλη μια φορά ότι θα εργαστώ με αίσθημα δικαίου, ευαισθησία για τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και επιμονή στην τήρηση των κανόνων και την ανάπτυξη των ηθικών αξιών. Στην προσπάθεια αυτή ζητώ τη στήριξη και τη συνεργασία όλων σας και σας καλώ και πάλι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση.

Από τη μεριά μου και γενικότερα από τη μεριά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, με τη βοήθεια των συνεργατών μου και με την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη του διδακτικού έτους με ομαλό τρόπο και χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι τα όποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, όπου υπάρχουν, βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και τη φροντίδα μας και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι βασική προϋπόθεση για την πλήρη και αποτελεσματική εκπαίδευση ενός μαθητή είναι η συνάντησή του και η παιδαγωγική σχέση με έναν εκπαιδευτικό σε μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διδασκαλίας και σε ένα καλά οργανωμένο σχολείο. Γι’ αυτό κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις αυτής της συνάντησης  με τους καλύτερους όρους. Για την επίτευξη του έργου αυτού, συνεργαζόμαστε επίσης με  τις Προϊστάμενες, τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης, με όλα τα στελέχη των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών της περιοχής, καθώς και με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιδιώκοντας την ουσιαστική υποστήριξη ειδικών επαγγελματιών που προέρχονται από μια ευρεία γκάμα επιστημονικών ειδικοτήτων αλλά και τη συνδρομή κοινωνικών εταίρων, που εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό έργο, έτσι ώστε ο συντονισμός των επί μέρους παρεμβάσεων να τελεσφορήσει.

Το νέο σχολικό έτος ξεκινάει επίσης σε συνθήκες πανδημίας και υπό όρους που επιβάλλονται για λόγους υγειονομικής προστασίας, αν και με ευνοϊκότερες συνθήκες, καθώς ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 έχει πια βοηθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού τείχους προστασίας. Παρόλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να επιβάλλουν κανόνες λειτουργίας των σχολείων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη καλών παιδαγωγικών σχέσεων με τους μαθητές μας. Ωστόσο, πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το καλό των μαθητών μας και της κοινωνίας και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα αυτή η κρίση θα αποτελεί παρελθόν. Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω όσες και όσους ακόμα δεν το έχουν κάνει για διάφορους λόγους να προβούν άμεσα στον αναγκαίο προγραμματισμό για να εμβολιαστούν, καθώς η εκπαίδευση μας χρειάζεται όλες και όλους υγιείς μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον.

 Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων μετά και από την ψήφιση του Ν. 4823/2021 προβλέπει ρυθμίσεις και όρους που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του σχολείου και την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές μας. Φυσικά κανένας νόμος και καμιά διοικητική ή οργανωτική ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα χωρίς την ουσιαστική συνεισφορά και τη δράση των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ρυθμίσεις και όρους ανάπτυξης πολιτικών που έχουν στόχο την οργάνωση διαδικασιών επαγγελματικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των εκπαιδευτικών. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργαστούμε όλοι μαζί και με την υποστήριξη όλων των φορέων και των αρχών της περιοχής και είμαι σίγουρος ότι το σχολείο του μέλλοντος θα είναι πολύ καλύτερο από το σημερινό.

Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά μόνιμων διορισμών για 11.700 συναδέλφους μας, που μετά από αρκετά χρόνια, είδαν να πραγματοποιούνται τα όνειρά τους.

Στους συναδέλφους αυτούς προστέθηκαν και 25. 000 αναπληρωτές, που από σήμερα κιόλας αναλαμβάνουν υπηρεσία στα σχολεία τους, έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου τους.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ηρακλείου, με συνέπεια, προγραμματισμό και σωστή προετοιμασία κάλυψε με τους 503 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και τις 988 προσλήψεις αναπληρωτών, που κατάφερε να εξασφαλίσει (διορίστηκαν συνολικά 1491 συνάδελφοι), το σύνολο των αναγκών της σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Έτσι  η 1η Σεπτεμβρίου μας βρίσκει όλους στη θέση τους από την πρώτη κιόλας μέρα, δημιουργούμε τις συνθήκες για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας, με προσήλωση στον κοινό μας στόχο, με ομοθυμία και συνεργασία.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Δ. Μπελαδάκης