Αιτήσεις: http://goo.gl/Rsxtmg . Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και όλες οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές. Το συγκεκριμένο μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, όπως η «Λύρα του Απόλλωνα», ο αυλός ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου) και το νταούλι. Περισσότερες πληροφορίες: www.lyravlos.gr

Λήψη Συνημμένου

Θέμα: «Παρουσίαση μουσικού-εκπαιδευτικού προγράμματος – Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»

Το μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 19:00-21:30, στο συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, 28ο και 57ο, (οδός Παπαγιάννη Σκουλά 10 – email mail@28dim-irakl.ira.sch.gr & mail@57dim-irakl.ira.sch.gr τηλέφωνα 2810250261 & 2810313321, Δ/ντές: Ειρήνη Ζαχαριουδάκη & Παναγιώτης Μαρκόπουλος).

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ακούσουν και να αγγίξουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όπως: Λύρα , Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κλπ.
Θα μάθουν τρόπους κατασκευής των οργάνων από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινοι αυλοί, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά.
Το μουσικό αυτό ταξίδι συνοδεύεται με ελληνικούς μύθους μέσα από παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Τα μέλη της ορχήστρας ΛύρΑυλος θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά ούτως ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους σε κάθε εποχή.

Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική (ηπειρώτικο, ριζίτικο, θρακιώτικο κλπ.), στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, ( ο αρχαίος άσκαυλος ), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.

Η παράσταση περιλαμβάνει και ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα του ΛύρΑυλου που έχει τίτλο « Πώς να κατασκευάζουμε 50 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και από υλικά της φύσης, όργανα που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική ».

Το σεμινάριο δεν απευθύνεται μόνο σε μουσικούς, αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το συγκεκριμένο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα http://www.lyravlos.gr/ . Υπεύθυνοι μουσικού-εκπαιδευτικού προγράμματος: Μιχάλης Στέφος και Όλγα Στέφου, τηλέφωνα 2105022602, 6974127672, 6976788841.
Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, για καλύτερη οργάνωση και προκειμένου να γνωρίζουμε ενδεικτικά τον αριθμό των συμμετεχόντων, παρακαλούμε να υποβάλλετε σχετική ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση http://goo.gl/Rsxtmg . Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και όλες οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές.

ΛΥΡΑΥΛΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΝΑ  ΣΥΝΟΛΟ  ΜΕ  ΕΡΓΟ  ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ

lyravlos ekp.3

Ο  «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε το 1998 από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής  και κατασκευαστή αρχαιοελληνικών οργάνων. Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά, και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο, που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα,  ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στη  Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη, το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελών, την Corcoran  Gallery στην Ουάσιγκτον, την Aqaba της Ιορδανίας,   τη Μεγάλη του Γένους Σχολής στο Φανάρι, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη, το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, το Διεθνές Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  πλατύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων  της Αθήνας συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ. Το εκπαιδευτικό επίσης έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα ( Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, ConcordiaMontreal, Vienna University ), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ο  Παναγιώτης Στέφος και ο ΛύρΑυλος είχαν την γενική μουσική επιμέλεια ( απόδοση αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, κατασκευή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων), στο ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο “Αρχαίων Ήχων Άρμοσις”. To 2012 συμμετέχει    στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων   με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα ».

Επίσης η από το 2007 συνεργασία με τον ιδρυτή και διευθυντή του Ελληνικού Θεάτρου  Νέας  Υόρκης  Γιάννη Σιμωνίδη  καθώς επίσης  και  η συνεργασία  με  τους

« Αναγνώστες του Ομήρου » στις ολονύκτιες αναγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν  σε Χίο, Κω, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, απέδειξαν ότι ο ήχος του ΛύρΑυλου εναρμονίζεται  μοναδικά με  την διαχρονική ελληνική ποίηση  απ’ τον Όμηρο ως τις μέρες μας.

Τον Ιούνιο του 2014 με μία συναυλία του συνόλου, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία.

Σε όλη αυτή την πορεία ο αρχαιοελληνικός αλλά ταυτόχρονα παγκόσμιος ήχος πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ΛύρΑυλο και τη πορεία του καθώς και για την πλήρη δραστηριότητα του μπορείτε να βρείτε στην  ιστοσελίδα: www.lyravlos.gr

Δείτε επίσης http://www.dailymotion.com/video/x135suh_λύραυλος_music