Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2018/2019

 

1) Νήπια

 

«Λιλιπούτειοι αναγνώστες» (4-6 χρονών)

 

Με άξονα τη δουλειά του διάσημου δημιουργού παιδικών βιβλίων Eric Carle η βιβλιοθήκη μας υλοποιεί ένα πρόγραμμα με την τεχνική του κολάζ, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά νηπιακής ηλικίας να συμμετάσχουν δημιουργώντας…

 

2) Α΄ και Β΄ Δημοτικού (6-8 χρονών)

 

«Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε»

 

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε» «υιοθετήσαμε» τον ήρωα της παιδικής λογοτεχνίας Κρίστοφερ Ρόμπιν. Λεπτομέρειες σχετικά θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.vikelaia.gr/index.php/news/203-nea-drasi-tis-vikelaias-dimotikis-vivliothikis-gia-paidia-ilikias-6-8-eton 

 

 

3) Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού (8-12 χρονών)

 

Παράθυρα στον κόσμο!

 

Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισλανδία, Σκανδιναβία, αλλά και Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία… Χώρες και τόποι κοντινοί, αλλά και πολύ μακρινοί, θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια των παιδιών, μέσα από το νέο πρόγραμμα της Βικελαίας «Παράθυρα στον κόσμο».

Εικόνες, ήχοι, μουσικές, με τους διάσημους ήρωές τους, με τα πιο γνωστά έργα τέχνης, τα ήθη και τα έθιμα, τα αγαπημένα φαγητά και φυσικά τα πιο γνωστά παραμύθια τους, είναι μέρος αυτών που θα δουν τα παιδιά από τα «παράθυρα» που ανοίγει η Βικελαία Βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους πολιτισμούς της γης, παίζοντας και κάθε τμήμα θα επιστρέψει στο σχολείο με ένα μεγάλο «ζωγραφοκολλάζ», γεμάτο από τις εμπειρίες του «ταξιδιού» τους!

 

«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα»

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα», σχεδιασμένου από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, υποδέχεται και πάλι τους μαθητές Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού με νέες θεματικές, σχεδιασμένες από την “Ε.Β.Ε.” Οι θεματικές θα ανακοινώνονται αναλυτικά στις αρχές κάθε μήνα από την ιστοσελίδα της “Β.Δ.Β.”,  καθώς και από την επίσημη σελίδα της “Β.Δ.Β.” στο facebook, ενώ θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία.

 Το θέμα του Ιανουαρίου είναι «Ξεκινήματα». Πρωταγωνιστούν οι ιδέες ως ο σπόρος για κάθε ξεκίνημα, η αρχή της ζωής αλλά και ένα αφιέρωμα στις ιστορίες που το τέλος τους είναι μια καινούργια αρχή. 
Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στην τέχνη με μια παρουσίαση του κινήματος Bauhaus που γεννήθηκε στη Γερμανία πριν 100 χρόνια το 1919 και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη όχι μόνο της μοντέρνας τέχνης αλλά και την αντίληψή μας για σημαντικά θέματα όπως η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των σχολείων. Στις βιβλιοθήκες θα μιλήσουμε και θα σχεδιάσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε, θα εμβαθύνουμε στην έννοια του σχεδιασμού ενός αντικειμένου, θα συνθέσουμε μια αφίσα με την τεχνική του κολάζ.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και οι βιβλιοθήκες θα αφιερώσουν τις συναντήσεις τους στη Σελήνη, αγαπημένο θέμα παλιότερων αλλά και σύγχρονων ποιητών. Ταυτόχρονα όμως το 2019 σηματοδοτεί και την επέτειο των 50 χρόνων από το 1969 όταν ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του βήμα στο φεγγάρι.  
Τον Απρίλιο, γιορτάζει το βιβλίο. Στις βιβλιοθήκες γιορτάζουμε τις ιστορίες που υφαίνονται και ράβονται και βρίσκουμε τις ομοιότητες ανάμεσα στο ραψιμο και το γ-ράψιμο. 
Ο Μάιος είναι μήνας ιστορίας για τις βιβλιοθήκες που προτείνουν στα παιδιά να περπατήσουν με οδηγό τα βιβλία ιστορίας πάνω στα τείχη διαφορετικών πολιτισμών από την Κίνα ως την Κωνσταντινούπολη. 
Τα παραπάνω προγράμματα θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθούν το Μάϊο του 2019.

Πληροφορίες για τα προγράμματα (1,2,3): Κατερίνα Φραγκάκη – Υπεύθυνη Παιδικών Δράσεων «Β.Δ.Β.» και Συντονίστρια Προγραμμάτων Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Ηράκλειο. E-mail: fragkaki-k@heraklion.gr, τηλέφωνο 2813 409711.

 

 

4) Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού (10-12 χρονών)

 

Τι διάβαζαν οι γονείς μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας… πριν κάμποσα χρόνια

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα εκτεθούν παλαιά παιδικά βιβλία από το Δανειστικό Τμήμα της βιβλιοθήκης μας, με σκοπό να τα ξεφυλλίσουν τα παιδιά, να παρατηρήσουν το χαρτί, την εικονογράφησή τους και να τα συγκρίνουν με τα νεώτερα, γνωρίζοντας την αξία τους.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 10.00-11.00.

Συντονιστής: Δημήτρης Χ. Σάββας, προϊστάμενος της «Β.Δ.Β.». Απαραίτητη η δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2813 409700.

 

 

5) Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού (10-12 χρονών)

 

Γίνε ένας μικρός συντηρητής!

 

Η τέχνη της συντήρησης των βιβλίων, η αξία των παλαιών βιβλίων και η διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος, διάρκειας 30 λεπτών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 10.00-10.30 και 10.30-11.00 π.μ. Συντονιστής: Φίλιππος Λαμπράκης, υπεύθυνος εργαστηρίου συντήρησης της «Β.Δ.Β.». Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2813 409740.