Σεμινάρια: Πεζοπορώντας στη Φύση, στην Ιστορία και στον Πολιτισμό-Δράσεις στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για Βιώσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη, με άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον»

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται διαδικτυακά στον ιστότοπο: http://goo.gl/hcXlTt

   (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014)

Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για Βίωσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη και δεδομένου ότι υλοποιούνται στο Ηράκλειο πολλά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που συσχετίζονται με περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων  της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου διοργανώνει σε συνεργασία με τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου, διήμερο σεμινάριο με τίτλο: «Πεζοπορώντας στη Φύση, στην Ιστορία και στον Πολιτισμό: Δράσεις στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για Βιώσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη, με άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον».

 Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, και ώρα 18:00 με 21:00 στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 28ου και 57ου  Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Διεύθυνση: Παπαγιάννη Σκουλά 10, τηλ. 2810313321 και 2810250261, mail@57dim-irakl.ira.sch.gr και mail@28dim-irakl.ira.sch.gr ) και το Σάββατο, 10 Μαΐου και ώρα 9:00 με 15:30 στο κάστρο Τεμένους στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηρακλείου.

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πνεύμα της Εκπαίδευσης για Βιώσιμη/ Αειφόρο Ανάπτυξη και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με:

  • την οργάνωση δράσεων μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια και επισκέψεις ιστορικών-πολιτισμικών μνημείων
  • τη δημιουργία και  συνδημιουργία με μαθητές/τριες εκπαιδευτικού υλικού με βάση αυτές τις δράσεις (πχ ηλεκτρονικό βιβλίο, βίντεο, ιστολόγια κλπ)
  • τη συγγραφή διδακτικών σεναρίων πολυαισθητηριακής,  βιωματικής και μαθητοκεντρικής μάθησης, με έμφαση στο συναίσθημα, στην ενεργοποίηση της φαντασίας και δημιουργικότητας και με εργαλείο το πολυτροπικό κείμενο.

 


Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

1.      Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος του 28ου  και 57ου   Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

  • 18:00-18:15. Χαιρετισμοί
  • 18:15-18:30. Γιώργος Π. Μαρκατάτος (Δάσκαλος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηρακλείου). «Σχέση Εκπαίδευσης για Βιώσιμη/Αειφόρο Ανάπτυξη με τις έννοιες περιβάλλον και πολιτισμός».
  • 18:30-19:00. Ειρήνη  Γαβριλάκη (Αρχαιολόγος- Συγγραφέας). «Ο σεβασμός στη φύση, όπως αναγιγνώσκεται στο αρχαιολογικό πεδίο και τις πηγές, ως μοχλός ενεργοποίησης των πολιτών σήμερα».
  • 19:00-19:30. Γιώργος Αναγνωστόπουλος (Δάσκαλος, Φυσικός). «Πεζοπορώντας γνωρίζω τη Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μου: Μια παρουσίαση των δράσεων του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου και του μαθητικού του προγράμματος (χαρτογράφηση μονοπατιών, απαραίτητες πληροφορίες για τον σχεδιασμό διαδρομών)».
  • 19:30-20:00. Νίκος Γιγουρτάκης (Φιλόλογος, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαθητικού Προγράμματος του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου). «Βιωματική διδασκαλία της Ιστορίας, με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου».
  • 20:00-20:30. Ελένη Πουλλά (Σχολική Σύμβουλος Αγγλικών). «Δημιουργώντας το περιβάλλον της μετασχηματίζουσας μάθησης για ενήλικες και παιδιά: Σχέδια μαθήματος με αναφορά στα νέα προγράμματα σπουδών και στο μαθητικό πρόγραμμα του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου».
  • 20:30-21:00. Ελευθερία Καλούδη (Δασκάλα). «Παραδείγματα βιωματικής μαθητοκεντρικής μάθησης στον τόπο -κάστρο-  και στην τάξη, από τη συμμετοχή του 43ου  Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο μαθητικό πρόγραμμα: 8 Βυζαντινά Κάστρα του Ηρακλείου».

 

2.      Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Περιοχή δράσεων: Προφήτης Ηλίας, Ηρακλείου, Κάστρο Τεμένους

  • 9:00-9:15. Συνάντηση στα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας Ηρακλείου και επιβίβαση στα λεωφορεία
  • 9:45-10:00.  Άφιξη στον Προφήτη Ηλία και έναρξη της πεζοπορίας από την πλατεία του χωριού μέχρι την είσοδο του κάστρου Τεμένους (1,5 χλμ περίπου).
  • 10:00 -12:00. Πεζοπορία (3 χλμ περίπου) στο χώρο του κάστρου, ξενάγηση από τον Νίκο Γιγουρτάκη και δράσεις από την Ειρήνη Γαβριλάκη (δραματοποιημένες αναγνώσεις κειμένων κ.ά.).
  • 12:00-12:45 Διάλειμμα για κολατσιό (ο κάθε συμμετέχων κρατάει το δικό του).
  • 12:45-14:45 Πεζοπορία περιμετρικά, έξω από το χώρο του κάστρου, σε παλιό μονοπάτι με φόντο τις κορυφές του Ψηλορείτη και την υπέροχη ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου (3,5 χλμ περίπου).
  • 14:45 Η πεζοπορία καταλήγει στον δρόμο Προφήτη Ηλία-Ρουκανίου, απ’ όπου επιβιβαζόμαστε στα λεωφορεία και επιστρέφουμε στο Ηράκλειο.
  • 15:30 Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής στα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας Ηρακλείου.

 

Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στις δράσεις πεζοπορίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους σακίδιο πλάτης, καπέλο για τον ήλιο, παπούτσια και κάλτσες πεζοπορίας, ελαφρύ αντιανεμικό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό ανά άτομο, φρούτα-ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο επιθυμούν οι ίδιοι για το προσωπικό τους ελαφρύ γεύμα.

Η διάθεση των λεωφορείων για τις ανάγκες της επίσκεψης θα γίνει δωρεάν από τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα συμμετέχουν για λόγους ασφαλείας και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου, με τον απαραίτητο εξοπλισμό για παροχή πρώτων βοηθειών.

Για το σεμινάριο έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων όλοι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Υπολογίζεται ότι μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι 180 αιτήσεις για συμμετοχή στις δράσεις του Σαββάτου.

Αν δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθεί όλος ο αριθμός των αιτήσεων, θα προηγηθούν όσοι εκπαιδευτικοί υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ακολούθως προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων ή αγωγής υγείας (συνδυασμός υλοποίησης προγραμμάτων συνεκτιμάται θετικά). Για κάθε επιμέρους περίπτωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει χρονικής στιγμής που έχει υποβληθεί διαδικτυακά η αίτηση.

Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών.