Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται διαδικτυακά στον ιστότοπο:  http://goo.gl/gR5VTD Kαταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας εκπ/σης Ηρακλείου διοργανώνει σε συνεργασία με τον κ. Αντώνη Διαμαντή (Ηθοποιό-Σκηνοθέτη, Δάσκαλο Θεάτρου) βιωματικό επιμορφωτικά σεμινάριο ορθοφωνίας τις εξής ημερομηνίες:

  • Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.
  • Σάββατο 1 Μαρτίου.
  • Σάββατο 8 Μαρτίου.
  • Σάββατο 15 Μαρτίου.

Για κάθε μία από τις παραπάνω ημέρες θα διεξάγονται μαθήματα για δύο ομάδες συμμετεχόντων, διάρκειας 90 λεπτών έκαστο (10:00-11:30 η πρώτη ομάδα και 11:30-13:00 η δεύτερη).

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην αίθουσα «πολλαπλών χρήσεων» του σχολικού συγκροτήματος 25ου & 27ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Οδός Διονυσίου Φραγκιαδάκη 3).

Σε περίπτωση που ο αριθμός των συναδέλφων, που υποβάλλουν αιτήσεις υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ατόμων, θα προηγηθούν όσοι έχουν υποβάλλει σχέδιο προγράμματος για αυτή τη σχολική χρονιά στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηρακλείου (προτεραιότητα θα δοθεί στα προγράμματα αγωγής υγείας, έπειτα στα πολιτιστικών θεμάτων και τέλος στα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

Το πρόγραμμα των μαθημάτων αναλυτικά έχει ως εξής:

1ο μάθημα: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Λειτουργία της αναπνοής, τεχνητή εισπνοή, εκπνοή –ασκήσεις (Λύσιμο του σώματος, χαλάρωση, ακουστική αντίληψη, διαφραγματική  και πλευρική αναπνοή).

Παραγωγή τοποθέτηση και σχηματισμός  της   φωνής -ασκήσεις(τοποθέτηση ,σχηματισμός, ανάλυση της  φωνής, σχέση φωνής και  χώρου).

 Άρθρωση  του λόγου-ασκήσεις (εξάρτηση της  άρθρωσης  από την τεχνική αναπνοή, στόμα, σαγόνι ,χείλη, γλώσσα, φάρυγγα  ,λαιμό, ασκήσεις).

Εκφορά  του λόγου-ασκήσεις με κείμενα-κανόνες εκφοράς-λεξιλόγιο εκφοράς του λόγου.

2ο μάθημα: Σάββατο 1 Μαρτίου

Εκφορά  του λόγου-ασκήσεις με κείμενα-κανόνες εκφοράς-λεξιλόγιο εκφοράς του λόγου.

Ιδιότητες  της  φωνής,  ζωντανή λειτουργία της φωνής στο  χώρο-ένταση, έκταση, ακρίβεια, μεταλλικότητα.

Φωνή και  Λόγος  -τόνος της  φωνής  Τραγούδι στο  χώρο.

3ο Μάθημα: Σάββατο 8 Μαρτίου

Έμμεσος  Λόγος-ασκήσεις της ποιότητας φωνής μέσα από κείμενα κουκλοθεάτρου-μαριονέτας-θεάτρου σκιών-ασκήσεις (πώς χρησιμοποιούμε τη  φωνή ,ποια η λειτουργία της  στον έμμεσο λόγο, ένρινη, λαρυγγική, τραχιά, βαθιά ,ψιλή φωνή). Ο τόνος και τονισμός της  φωνής-στίξη ,παύση στο λόγο, (μέσα από ανάγνωση κειμένων -απαγγελία ποιημάτων).Η δράση και η Αντίδραση της  φωνής στο χώρο.

4ο  Μάθημα: Σάββατο 15 Μαρτίου

Ρυθμός και  χρωματισμός  της  φωνής-  εκφορά κειμένων με  σωματική δράση.

Η ομαδική εκφορά  του λόγου μέσα  από χορικά Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας-η λειτουργία της  ομαδικής  αναπνοής.

Ιδιότητες του λόγου (σαφήνεια, φυσικότητα, αμεσότητα, πειστικότητα) – παραγωγή  φωνητικών ήχων- αντηχεία σώματος.

Υγιεινή τη  φωνής -δυσμενείς παράγοντες -τι προσέχουμε  στη φωνή μας-μονόλογοι βάσει των κανόνων ορθοφωνίας.

Για όλα τα μαθήματα θα δοθούν στους συμμετέχοντες σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.

Όροι Συμμετοχής:

  • Επειδή το σεμινάριο θα είναι εξ ολοκλήρου βιωματικό, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή ότι θα δουλέψουν κυρίως σωματικά και εργαστηριακά, ατομικά και ομαδικά
  • Τα μαθήματα δεν είναι αυτοτελή. Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθήσουν και τα τέσσερα μαθήματα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
  • Τα μαθήματα μπορούν να γίνονται μόνο Σάββατο πρωί τις ημερομηνίες και ώρες που αναφέρονται παραπάνω. Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα από 20 συμμετέχοντες έκαστο.
  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ψηφιακά στον ιστότοπο  http://goo.gl/gR5VTD με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Αντώνη Διαμαντή στα τηλέφωνα 2810263659-6945898204 ή στο email theater@otenet.gr

Λήψη συνημμένου