Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη   6 Φεβρουαρίου 2013 μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης  http://goo.gl/zrMDOO

     Συνημμένο Αρχείο

Το Κ.Π.Ε Ανωγείων σε συνεργασία με το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνης-Γουλανδρή, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνου και την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία(Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης)διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από τη μνήμη της Γης». Σκοπός της ημερίδας είναι να αξιοποιηθούν εργαλεία και εφόδια για την καλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης όσο και για όλη την Κρήτη, μια  διαδρομή που ακολούθησε η Κρήτη τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια. Παρουσιάζονται επίσης ανάμεσα στ’ άλλα, απολιθώματα προερχόμενα από Παλαιοζωικές, Μεσοζωικές και Καινοζωικές θαλάσσιες αποθέσεις της Κρήτης. Δηλαδή προϊστορικά ζώα και φυτά που έζησαν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, καθώς και άλλα που έζησαν κατά το Πλειστόκαινο, για να εξαφανιστούν οριστικά πριν από 10.000 χρόνια (Μεσολιθική Εποχή). Παράλληλα μπορούν να περιηγηθούν την  έκθεση “Ο Δαρβίνος σήμερα”. Η έκθεση αυτή  συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συνδέεται άμεσα με τις απολιθωμένες νησιωτικές πανίδες ελεφάντων, ελαφιών, ιπποπόταμων του Ρεθύμνου και της Κρήτης αλλά και με τα πολύ  αρχαιότερα  απολιθώματα του Παλαιοζωικού, Μεσοζωικού,  γαστερόποδα, βρανγχιόποδα, αμμωνίτες, καθώς και τα χερσαία ιππάρια και δεινοθήρια του Πλειοκαίνου της Κρήτης που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες και συμβάλλουν στην κατανόηση της θεωρίας του Δαρβίνου.

  Θα πραγματοποιηθούν θεωρητικές εισηγήσεις, ξενάγηση στα εκθέματα του Παλαιοντολογικού Μουσείου, στην περιοδική έκθεση «Ο Δαρβίνος Σήμερα» με βιωματικά εργαστήρια και μελέτη πεδίου(βοτανικός κήπος του μουσείου, στον εξωτερικό χώρο (υπό επέκταση βοτανικό κήπο) να ανακαλύψουν αρωματικά φυτά, θάμνους και δένδρα από την ενδημική κρητική χλωρίδα, καθώς τους χώρους του παλιού τεκέ (=μουσουλμανικό  μοναστήρι) που δημιουργήθηκε πάνω σε προϋπάρχοντα κτίσματα  υφιστάμενου χριστιανικού ναού, μόλις η Κρήτη πέρασε στα χέρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και  θεωρείται ο αρχαιότερος σαν  κατασκευή στο Ρέθυμνο. Ακόμη, η μελέτη πεδίου περιλαμβάνει  παράκτια σπήλαια και απολιθώματα στην Περιοχή «Κουμπέδες». Το αναλυτικό πρόγραμμα  θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

      Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  22 Φεβρουαρίου 2014, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, Τέμενος Μασταμπά, (Κωνσταντίνου Σάθα και Μαρκέλλου)Ρέθυμνο, στις 10.00π.μ.-4.00μ.μ.Η ημερίδα θα είναι διάρκειας επτά  ωρών και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ενήλικες πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Η ημερίδα  υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Άξονας Προτεραιότητας 7» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».                                          

Οι αιτήσεις θα πρέπει να σταλούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη   6 Φεβρουαρίου 2013 στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση  http://goo.gl/zrMDOO